Šalica kave ne pomaže nakon alkohola! Ispijanje kave nakon konzumacije alkohola neće vam pomoći u otrježnjenju. Ispijanje šalice kave je možda najgora stvar koju možete napraviti ukoliko se želite otrijezniti nakon konzumiranja veće količine alkohola. Kofein ne utječe na nivo alkohola u krvi, on smanjuje sedativni efekt etanola i čini nas budnijima, ali ne popravlja utjecaj alkohola na percepciju te opću procjenu onoga za što smo sposobni. Brojne studije su dokazala kako kombinacija alkohola i kofeina ne daje nikakve rezultate na vrijeme reagiranja kao niti na mogućnost realne prosudbe situacije. Zato, ako mislite da nakon ispijanja alkohola i kave možete sjesti za volan, grdno se varate.
Najveći potrošači kave, oni koji popiju koju šalicu više, su narodi nordijskih zemalja, gdje 94% stanovništva konzumira kavu. Finska je prva zemlja u svijetu na listi prosječne potrošnje kave po glavi stanovnika. Prosječna odrasla osoba konzumira oko 4-5 velikih šalica kave dnevno. Ovako visoku potrošnju kave u najsjevernijim zemljama, mnogi opravdavaju kao vezu s hladnom klimom i zabranom točenja alkohola u nekim zemljama pa se kava konzumira kao najdostupnije piće
Kava Kopi Luwak – iz izmeta azijske cibetike Kopi Luwak, najskuplja je kava na svijetu, a dobiva se tako da zrna posebno probrane kave prođu kroz probavni trakt azijskog cibeta, životinje slične mački. Jedan od razloga zašto je šalica ove kave toliko skupa jest poseban proces njezine proizvodnje, što je uvelike otežalo nabavku ovog egzotičnog napitka. Godišnje se proizvede tek oko 450 kilograma ove kave koja visoku cijenu doseže uglavnom u Japanu i SAD-u, iako je u posljednje vrijeme postala dostupna i u nekim europskim zemljama. Na primjer, kilogram Kopi Luwaka u Sjedinjenim Državama prodaje se po cijeni od oko šest tisuća kuna i više, a cijene kave kreću se od 250 do 500 kuna po šalici.
Postoji mnogo različitih mišljenja i tumačenja o podrijetlu riječi kava. Uglavnom se većina slaže kako izvorni naziv kave (qahwah) potječe iz Yemena i označavala je vino. U Turskoj se nazivala kahveh i na posljetku je u Nizozemskoj došlo do naziva koffie koji je doveo do coffee. Kako god da se ona zvala, bitno da postoji, zar ne?
Kroz povijest su kavu pokušali zabraniti čak 5 puta. Prvi put u Meki 1511. godine jer je stimulirala radikalno razmišljanje. Zatim u 16. stoljeću u Italiji jer je “sotonska”. Na kraju je ispalo da je Papa Klement VII toliko volio kavu da je ukinuo zabranu i blagoslovio je. Zatim je Murad IV propisao zabranu kave, i kazne za one koje se uhvati da je konzumiraju. Kazna je bila sljedeća: mlaćenje osobe i bacanje u more. Nakon toga je Švedska otišla toliko daleko 1746. godine da je zabranila, ne samo kavu, već i šalice ili bilo koji objekt koji je povezan sa kavom. I napokon, 1777. godine je Frederick iz Prusije proglasio pivo superiornijim od kave jer je mislio da je kava kriva što ljudi piju manje piva.